For 40 år siden startet Harald Fagereng Vestfold Vannsengsenter, i dag kjent som Sengemakeriet. Det var starten på et eventyr og en årrekke med myke senger.

Sengemakeriet 40år

– Det er alltid hektisk, men det er vel et godt tegn, er det ikke? sier Harald Fagereng, eier av Sengemakeriet i Tønsberg

Harald løper rundt i butikken og blir stadig huket tak i – det er tydelig at han har nok å henge fingrene i. Det er nå 40 år siden han åpnet Vestfold Vannsengsenter i Møllergata i Tønsberg. Den gang var Fagereng 21 år og uten noen spesiell kompetanse på verken vannsenger eller vanlige senger. 

– Det var søsteren min som pushet meg til å starte med salg av vannsenger. Hun jobbet i et reklamefirma i Oslo og mente det kunne være noe for meg. Det ble en bratt læringskurve, men hun hadde rett – det var tydeligvis noe for meg, sier Fagereng og smiler. 

I dag spesialiserer Sengemakeriet seg på seng, soverom og tekstiler av høy kvalitet og har kunder over hele landet. I 2020 vil de omsette for over 20 millioner kroner.

FEIRER 40 ÅR: For 40 år siden startet Harald Fagereng Vestfold Vannsengsenter, i dag kjent som Sengemakeriet.
FEIRER 40 ÅR: For 40 år siden startet Harald Fagereng Vestfold Vannsengsenter, i dag kjent som Sengemakeriet.

40 år med gode minner

40 år er gått og Fagereng tar frem en perm med avisutklipp fra helt tilbake til 80-tallet. Etter som han blar seg gjennom utklippene er det mange gode minner som dukker opp. 

– Vannsengene var på mange måter revolusjonerende på markedet den gangen og ble en mega suksess som jeg husker godt. Folk gikk fra tynne skummadrasser til å investere i dyre vannsenger. Etter det begynte folk å få øynene opp for gode senger og vi solgte etterhvert flere og flere rammemadrasser.

På midten av 80-tallet utvidet Sengemakeriet forretningen med å selge furumøbler, noe som slo godt an, men som de etter noen år gikk tilbake på.

– Butikken gjorde faktisk suksess med disse furumøblene, men vi fant ut av at det var bedre å være en stor spesialbutikk som fokuserte på senger, noe jeg ikke har angret på, forteller butikkeieren. 

Så hvordan skal 40-årsdagen til Sengemakeriet Tønsberg feires? Fagereng forteller at de i utgangspunktet hadde planlagt å ha en stor bursdagsfest, men at det nå vil bli litt annerledes grunnet korona. 

– Vi tar hensyn til smittevern og kommer ikke til å ha noe stor fest, men det vil bli en bursdagsuke med mye gode tilbud og rabatter.

GODE MINNER: Harald Fagereng kikker igjennom gamle avisutklipp og mange gode minner dukker opp.

– Det billigste er ikke alltid det billigste

Fagereng fant tidlig ut at det var bedre å spesialisere seg. Han er i dag svært opptatt av å tilby god kvalitet og kompetanse til sine kunder. 

– Jeg har naturligvis fått et spesielt forhold til senger etter 40 år og har fått en lidenskap for å finne de beste løsningene for mine kunder, sier Fagereng og fortsetter:

– Det er stor forskjell på billig og dyrt når det kommer til senger og sengetøy. Jeg pleier å si at «det billigste er ikke alltid det billigste». Det er mye bedre å bruke litt penger på noe som er av god kvalitet og som varer i flere år.

Sengemakeriet har naturligvis et sort utvalg senger og tilbyr senger fra 10.000 kroner og oppover. Men de er også store på sengetøy, laken og dyner, og fører kjente merker som Lexington, Gant og Georg Jensen. Butikken har i løpet av årenes løp bygget seg opp et stort kundenettverk.

– Vi har ukentlig besøk fra kunder som kommer fra Oslo og leverer til store deler av landet gjennom vår nettbutikk, forteller Fagereng.

OPPTATT AV GOD KVALITET: Sengemakeriet Tønsberg er en spesialbutikk innen seng, soverom og tekstil, og er svært opptatt av å levere god kvalitet.
OPPTATT AV GOD KVALITET: Sengemakeriet Tønsberg er en spesialbutikk innen seng, soverom og tekstil, og er svært opptatt av å levere god kvalitet.

En spesialbutikk med mye spennende 

Sengemakeriet i Tønsberg har et stort utvalg av senger, og en spesiell seng du ikke finner over alt. 

– Vi selger mye av det som kalles skapsenger. Skapsenger finnes i mange ulike varianter og åpner opp for praktiske løsninger – spesielt om du bor på en liten plass, sier butikkeieren og drar frem en skapseng for å demonstrere.

– Du gjemmer senga inn i veggen eller skapet, og tar den frem når du trenger den. Den kan fås i alle type former og stilarter, med både sofa og stuebord integrert.

Sengemakeriet har utviklet seg mye gjennom 40 år og Fagereng forteller at mye har forandret seg siden vannsengenes storhetstid på 80-tallet. 

– Både utseende og kvalitet på sengene har forandret seg mye, og fortsetter å gjøre det. Derfor er det viktig at vi følger med i timen og fortsetter å levere den beste kvaliteten og servicen til våre kunder.

/ PRODUSERT AV AMEDIA INNHOLDSBYRÅ