Dame liggende på laken

Et godt og behagelig laken er en viktig del av en god natts søvn.

Lakenet skal beskytte og ta vare på madrassen, samtidig som det skal være deilig å ligge på.

Laken finnes i en rekke ulike utforminger alt etter hvilken seng det skal brukes på og hvordan man ønsker å legge det på sengen.

Flat sheet

Flat sheet laken er klassiske slette, flate, firkantede laken uten hjørner og strikk. De er en god del større enn sengen, og brettes godt inn under madrassen. Brukes på tradisjonelle madrasser og på overmadrasser.

Formsydd laken

Fitted sheets eller formsydde laken er sydd i spesifikke størrelser for å passe til madrasser med eksakt samme mål. Du må ha laken som er akkurat tilpasset sengen der det skal brukes. Lakenet har sydde hjørner og strikk på undersiden, noe som gjør at lakenet er enkelt å legge på og som sørger for at det holder seg på plass. Brukes vanligvis på overmadrasser, men er de sydd med høye nok kanter kan de også brukes på andre madrasser og rammemadrasser. Kan også kalles fasongsydde laken.

Konvoluttlaken

Envelope sheets eller konvolutt-laken er sydd på mål på samme måte som formsydde laken, men har ikke strikk på undersiden. De har i stedet en sydd kant eller «lomme» til å brette rundt madrassen. Dette gjør at lakenet ligger meget stramt og pent på sengen. Brukes vanligvis kun på overmadrasser.

Stretchlaken

Stretchlaken eller strekklaken har innvevd elastikk i stoffet og en ekstra strikk i ytterkant. De beste stretchlankene strekker både i lengden og bredden slik at de er ekstra greie å legge på og gir en pen og slett liggeflate. Stretchlaken finnes i forskjellige høyder alt etter hvor høy madrass/overmadrass de skal dekke.

Splittlaken

Splittlaken brukes til dobbeltsenger med regulerbar motorbunn, hvor man vil ha mulighet til å justere sengeposisjonen individuelt uten å forstyrre den andre parten. Splittlaken kan være formsydde eller stretchlaken som er delt i hodeenden. Det finnes også dobbeltsplittede H-laken som er delt både i hodeenden og i fotenden.

Skulle du ikke finne akkurat det lakenet du er på jakt etter, så kontakt oss. Vi har leverandører som ofte kan hjelpe oss å skaffe laken i andre størrelser og farger enn hva vi har i nettbutikken.

Materialer

Laken lages hovedsakelig av 100% bomull. Bomullskvaliteten og vevemetoden er avgjørende for hvordan lakenet oppleves. For eksempel vil satengvevd langfibret bomull gi en glatt og sval overflate, mens børstet flanell vil gi en ekstra myk og lun overflate. Stretchlaken består ofte av 95% bomull og 5% elastan slik at det kan strekkes. I tillegg til bomull kan det benyttes materialer som lin eller silke.