Bergen Dun Svalbard dyne

Dun er ikke allergifremkallende

Er du en av dem som ikke vil kjøpe dundyne fordi du tror du er allergisk mot dun? Da kan vi berolige deg. Dun er ikke allergifremkallende – det er bare en myte. Riktignok kan enkelte reagere på urenheter i fjærene til for eksempel kjæledyr eller burfugl. Men da er det urenhetene som er problemet – ikke dunet i seg selv.

Det største problemet er husstøvmidd

Tidligere kunne allergiske reaksjoner feilaktig bli diagnostisert som allergi mot dun i dyne eller pute. I ettertid har det vist seg at de mest sannsynlige årsakene har vært rester av kjemikalier, dårlig renset fjær og dun, eller aller vanligst; husstøvmidd.

Velg en dyne fylt med naturens egne materialer – ikke plast

For oss på Sengemakeriet er det en selvfølge at man bør velge dyner med naturlig fyll i fremfor syntetiske dyner fylt med kunstig fremstilte plastmaterialer.

Symboler som garanterer kvalitet

Seriøse produsenter av kvalitetsdyner har heldigvis gjort tiltak for å fjerne problemene man hadde tidligere. Når du skal kjøpe en ny dundyne så skal du derfor se etter disse sertifikatene:
ØkoTex 100 – Dette er et bevis på at tekstiler ikke inneholder rester av skadelige kjemikalier fra produksjonen. Selv små barn kan bruke produktet mot naken hud.
Downafresh – Dette er et bevis på at dun og småfjær er renset og varmebehandlet slik at dynen kun inneholder 100% rent fyll uten allergifremkallende partikler.
Nomite – Dette er et bevis på at trekket er så tettvevet at midd ikke kan trenge inn i dynen og etterlate seg avfallsstoffer som kan gi allergiske reaksjoner.
Det er også viktig at dyner skal kunne vaskes på 60 grader, ettersom midd ikke tåler temperaturer over 55 grader.

 

     

Dun for et sunt sengeklima

Dundyner kan være fylt med mellom 50% og 100% dun. Resten er som regel småfjær. Jo større andel dun, jo bedre vil dynen isolere. I tillegg vil det lette dunet «puste», dvs. ventilere ut fuktig luft bedre. En god dyne bør etter vår mening inneholde 90%-100% dun. Da er det mindre sjanse for at den oppleves som klam fordi fuktigheten bedre luftes ut. Et tørt sengeklima er også et av de viktigste tiltakene for å bekjempe husstøvmidden.

Se vårt utvalg av deilige dundyner her